donderdag 19 november 2015

Kabelruitjestas en eerste knuffel / cable square pattern bag and first amigurumi

(English below)

Hoi allemaal,

Op Instagram heb je ze misschien al langs zien komen, op mijn blog heb ik ze nog niet laten zien. Mijn laatste twee projecten waren deze leuke ruitjes tas met kabels en dit knuffeltje:

 

De tas maakte ik met ByClaire2 garen, de voering is van ByClaire fabric. Wat passen de kleuren van de stofjes toch goed bij het garen! Ik ben erg blij met het eindresultaat. Voor het eerst maakte ik ook een voering met verzonken rits. Heerlijk praktisch en mooi tegelijk. Ook ben ik erg blij met hoe het dip dye effect en de dubbele kabels uitvallen.

Het patroon inclusief het maken van de voering met verzonken rits zijn binnenkort in mijn Etsy en Ravelry shop te vinden. 


Verder haakte ik afgelopen weken voor het eerst een knuffel. Zoals jullie al wel weten vind ik de mochila haaktechniek erg leuk. Ik bedacht me dat daarmee heel veel meer mogelijk is dan alleen tassen haken. Het resultaat is dit grappige konijn. Dit was overigens mijn eerste 'proefkonijn'. Er volgt snel een tweede waarvan ik het patroon ook weer uit zal gaan werken met stap voor stap foto's. Wat vinden jullie van de combinatie mochila en knuffels haken?

En mocht je het leuk vinden: er zijn nog een paar plaatsen voor de workshop mochila haken die ik zaterdag 16 januari 2016 bij Rits in Zwolle geef (aanmelden via www.ritsin.nl )

Fijne week!

Madeleen

Hi everyone,

Maybe you've already seen it on my Instagram account. But I haven't shown my latest 2 projects on my blog yet: this cable bag with squares pattern and this cute amigurumi bunny.

For the bag I used ByClaire yarn and ByClaire fabric.These colors match so well! I'm very happy with the result. For the first time I made a lining with recessed zipper: so practical! Beside that I love the dip dye effect and the double cable pattern.The pattern can be found in my Etsy and Ravelry shop soon.

For the first time I crocheted amigurumi. I love the possibilities of the mochila crochet technic. There are so many more possibilities than only mochila bags. For example this cute bunny amigurumi. This was my first attempt: another one with some improvements will follow soon. What do you think about the combination of mochila crochet technic and crocheting amigurumi?

Madeleen

dinsdag 10 november 2015

Chique pastel sjaaltje (gratis patroon) / scarf pastel chique (free pattern)

*English below*

Hoi allemaal,

Weten jullie nog die onvergetelijk haakparty waar ik laatst was? Je leest er hier meer over. Ik kreeg een prachtige goodiebag, waar natuurlijk ook wat moois van gemaakt moest worden.

Dit leuke sjaaltje haakte ik van Lana Grossa Elastico en Lace Lux. Elastico bestaat voor 96% uit katoen, maar voelt zoveel zachter dan 100% katoen! Het is een heerlijk sjaaltje om te dragen.







Hierbij deel ik graag het patroon met jullie. Het patroon is overigens ook erg geschikt voor beginners. Niet moeilijk, maar met een grappig effect!

Je hebt 2 bollen Elastico nodig (kleurnummer 090) en 1 bol Lace Lux (kleurnr 013) en een haaknaald 4,0 mm.


Patroon
Start met een veelvoud van 4 + 4 lossen. Je haakt de sjaal in de lengte. Zet de gewenste sjaallengte aan lossen op. Ik startte met 264 lossen.

  1. Stokje in de 4e losse en in iedere volgende losse (261 steken, de eerste 3 lossen tellen als stokje).
  2. 3 lossen, sla 1 stokje over, stokje in het 3e, 4e en 5e stokje, gekruist stokje in het 2e stokje wat je had overgeslagen. (Steek in van voor naar achter. Maak een lange lus zodat je weer op hetzelfde niveau uitkomt met je stokje). * Sla het volgende stokje over, 3 stokjes in de volgende 3 stokjes, gekruist stokje in het overgeslagen stokje. * Herhaal *-* Eindig met een stokje in de top van de 3 beginlossen van de vorige toer. (je slaat nu dus géén stokje over).
  3. 3 lossen, stokje in het 2e stokje en ieder volgend stokje. Eindig weer in de top van de 3 beginlossen van de vorige toer
Herhaal toer 2 en 3 totdat je de sjaal breed genoeg vindt. Eindig met een toer zoals toer 3. Ik haakte in totaal 11 toeren.

Rand
Haak aan met Lace Lux in de eerste steek van de lange kant. 
Haak een vaste, * 3 lossen, sla 1 stokje over, vaste in het volgende stokje *
Herhaal *-*
In de steek op de hoek haak je een vaste, 3 lossen en nog een vaste.
Op de korte kant haak je: 3 lossen, vaste onderin ieder dwarsliggend stokje.
Sluit de toer met een hv in de eerste vaste.


Hi everyone,

Do you remember that unforgettable crochetparty I wrote about in october? You can read more about it in this blogpost. I had to make something special with that beautiful yarn. The result is this nice scarf. I used Lana Grossa Elastico and Lace Lux. Elastico contains 96% cotton, but is so much softer than 100% cotton yarns! 

I like to share this pattern in my blog. It's quite easy and suitable for beginners as well. 

You'll need 2 balls of Lana Grossa Elastico (color 090) and 1 Lace Lux (color 013). Hooksize 4.0mm / G.

Pattern
Start with a multiple of 4 + 4 chain stitches. The scarf is crocheted lengthwise. I started with 264 chain stitches.

  1. dc in the 4th ch, dc in every following ch. (261 stitches, count the first 3 chains as the first dc)
  2. ch 3, dc in the 3rd, 4th and 5th dc, crossed dc into the 2nd dc you just skipped (insert the hook from front to back, pull the yarn to the same level as the other dc's). * Skip the next dc, 3 dc's, crossed dc in the skipped dc * Repeat *-*. End with a dc in the top of the 3 starting chains of the last row. (do not skip a dc before you make this final stitch of the row)
  3. ch 3, dc in the 2nd dc and every following dc. End with a dc in the top of the 3 starting chains of the last row.
Repeat row 2 and 3. I've crocheted 11 rows. End with a row like row 3.

Border
Attach the lace lux yarn in the first stitch of a long side.
1 sc, * ch 3, skip 1 dc, sc in the next dc * Repeat *-*
In the corner: sc, ch 3, sc
On the short sides: ch 3, sc around post of every dc
Close the row with a slip stitch







zaterdag 7 november 2015

Kreadoe 2015 en workshop

(Sorry, this post is in Dutch only)

Vorige week zondag ging ik naar de Kreadoe. Ik ging al vroeg op pad in de hoop dat het dan nog niet zo heel druk zou zijn. Ik schrok wel van de enorme stroom mensen die in de richting van de Jaarbeurs liep. Gelukkig viel de drukte eenmaal binnen redelijk mee. Pas tegen het einde van de ochtend werd het echt druk.

Wat een aanbod en wat veel hobby's vind je op deze beurs. Ik kwam natuurlijk vooral voor alles op haakgebied, maar ik kon het niet laten ook een kijkje te nemen bij andere stands. Wel had ik het idee dat er dit jaar wat meer op haakgebied te beleven was dan vorig jaar. Claire stond met een prachtige stand centraal op het haakplein. Al haar nieuwe creaties uit het boek Haakgeluk 2 waren daar te bewonderen. Ik had één van de laatste exemplaren op de beurs van haar boek weten te bemachtigen en kon deze dus laten signeren. Ik ben helaas vergeten foto's te nemen, maar check haar Instagram voor een sfeervolle impressie.

Verder vielen op haakgebied vooral Wolplein en Echtstudio op met beiden een heerlijk groot assortiment. Bij Wolplein scoorde ik deze mooie bolletjes met bijpassende stof. Voorlopig heb ik nog andere projecten op stapel, maar daarna hoop ik deze weer om te toveren in een mooie tas. Tot slot kon ik natuurlijk de boeken niet weerstaan. Ik kocht het prachtige boek 'Kant haken' van Sascha en ook deze kon ik laten signeren ;-) 



Maar vooral heel inspirerend was het om alle mensen met vaak prachtige haakcreaties in de vorm van mooie sjaals en kleurrijke omslagdoeken te zien. Ik werd er blij van!

Verder gaf ik vanmorgen een workshop mochila haken bij Rits in in Zwolle. Het was een groep enthousiaste en gezellige deelnemers: ik vond het erg leuk om te doen! Ook hier vergat ik helaas foto's te nemen (dat moet ik geloof ik nog even leren ;-) ). Daarom maar een foto van het uitpakken van mijn boeltje na afloop van de workshop. Een bezoekje aan deze winkel is overigens echt de moeite waard: een groot assortiment met prachtige garens: Lana Grossa, Phildar, ByClaire. Lijkt het je leuk om ook mee te doen aan deze workshop? Zaterdag 16 januari ben ik nog een keer bij Rits in voor deze workshop. Aanmelden kan via de winkel!

Ik combineerde mijn bezoek meteen met de leuke winkel Kunst en Klieder, die op loopafstand ligt. Een winkel met van alles en nog wat: vol kleur en leuke hebbedingetjes! Ze verkopen onder andere PIP, Rice, allerlei leuke haaksels, Kitsch Kitchen en nog heel veel meer. Ik zal mijn nieuwste aanwinst binnenkort op Instagram showen.

 

Fijn weekend!

Madeleen


dinsdag 3 november 2015

Ontwerp je eigen haakpatronen, deel 3 Kleuren/ Design your own crochet patterns, part 3 Colors

* English below *

Kleuren kiezen is een spannend, maar vooral ook heel leuk onderdeel van je project. Het bepaalt toch in grote mate hoe je haakwerk eruit komt te zien. Het is in ieder geval iets, waar ik zelf graag veel aandacht aan besteed. Van welke kleuren en kleurencombinaties je houdt is natuurlijk heel persoonlijk. Je kunt het eigenlijk niet fout doen. Maar het kan helpen bij het maken van je keuzes als je iets weet van de kleurentheorie en waar je kleurinspiratie vandaan kunt halen. En dat is misschien best prettig als je in de winkels voor al die schappen met prachtige kleuren garen staat ;-).

De primaire kleuren ken je vast wel: geel, rood en blauw. Door deze te mengen ontstaan weer prachtige nieuwe kleuren. Vaak worden de kleuren getoond in een kleurencirkel:



Ook kunnen er kleurschakeringen ontstaan door zwart of wit aan kleuren toe te voegen (blauw wordt lichter blauw door er wit aan toe te voegen en donkerblauw door er zwart aan toe te voegen).
  • Kleuren die dicht tegen elkaar aanliggen in de kleurencirkel worden vaak gezien als harmonieus en combineren goed. Het kan overigens ook heel interessant zijn om er een kleur aan toe te voegen die recht tegenover deze kleuren op de kleurencirkel ligt. Bijvoorbeeld allerlei blauwtinten, gecombineerd met wat oranje zoals op deze foto.
  • Twee kleuren die recht tegenover elkaar op de kleurencirkel liggen combineren ook mooi. Bijvoorbeeld: rood en groen of  geel en paars. Je kunt daarbij ook kijken in hoeverre een kleur met wit of zwart is gemengd. Stel dat je een lichtblauwe kleur kiest, dan is het mooi als oranje een bepaalde zwartwaarde heeft. 
  • Warme kleuren vind je aan de rechter kant van de cirkel, de koude aan de linker kant. Koude kleuren combineren onderling vaak goed, net als warme kleuren. Al is het ook mooi om een kleur van de andere kant toe te voegen. 
  • Pasteltinten combineren goed. Net als zwart of wit in combinatie met meerdere kleuren.
Als je meer wilt weten over de kleurentheorie is het boek Kleurenleer van Johannes Itten een aanrader. Hierin vind je nog veel meer theorie over het combineren van kleuren. Ben je meer van het gewoon doen, dan heb je misschien wat aan de volgende praktische tips:
  • Op de site Design Seeds  vind je oneindig veel prachtige kleurencombinaties die samengesteld zijn op basis van foto's. 
  • Ook op Pinterest vind je veel borden met kleurencombinaties. Ook handig om  eigen voorkeuren te bewaren! Ben je nieuwsgierig naar mijn bord? Neem eens een kijkje bij mijn pinterest borden.
  • Zelf aan de hand van een foto een kleurencombinatie maken kun je doen met behulp van de volgende app: Adobe Color CC. Zo maakte ik een foto van deze rozen en kreeg deze mooie kleurencombinatie:
  • Zelf leg ik ook graag de gekozen kleuren garen naast elkaar en bekijk ik het effect als ik een kleur wissel.
  • Tot slot pak ik vaak gewoon kleurpotloden of stiften om alvast meer beeld te krijgen van de kleurencombi die ik in mijn hoofd heb.
Veel tips, maar nog veel meer mogelijkheden! Veel combineer-plezier!

liefs,

Madeleen

Color choice

Picking colors for your crochet project is exciting, but also great to do! It's an important factor that influences the look of your work. Most of the times I pay a lot of attention picking the right colors for my project. Which colors and combinations you like is very personal. Inf act, you can't do any wrong. But it may be helpful to know something about the colortheory and some practical tips. It might help you choosing colors when you're in a store with lots and lots of colors!

You'll probably know the primary colors: yellow, red and blue. By mixing these three colors you'll get beautiful new colors. (see the colorwheel above). Colorshades can be made by adding black or white (blue with a little bit of black will become darkblue).


  • Colors who lie close together on the colorwheel combine very well. But it's also very interesting to add a color from the other side of the weel. (for example, different shades of blue with orange)
  • Complementary colors lie oppsite each other on the color wheel and are a great match. You could also look to the shade of the color: has it some added white or black? If you'll choose for example a light blue yarn, you could combine it with a darker orange yarn.
  • You'll find the warm colors on the right side of the color wheel and the cold colors on the left side. Cold colors combine very well and warm colors do as well. But it's also very nice to add a color from the other side of the wheel.
  • Pastelcolors look great together.
  • Black and white mix well with almost every color.
If you would like to learn more about the color theory you could read 'The elements of color' by Johannes Itten. 

Or maybe the next practical tips are helpful too:
  • Design Seeds has lots of amazing color combinations which are based on colorful pictures.
  • On Pinterest you'll find a lot of boards with colorcombinations. You could take a look at my Pinterest profile and boards?
  • If you would like to make a colorcombination based on your own pictures you could use the app Adobe Color CC.
  • I personally like to lay different colors of yarn next to each other to be able to see the effect when I change some colors.
  • Often I also grap my coloured pencils to get an idea of the effect of certain colorcombinations I have in mind. 

A lot of tips, but so much more possibilities! I wish you a lot of fun combining colors!

Madeleen 


dinsdag 27 oktober 2015

Lana Grossa Haakparty / LanaGrossa Crochet party

Hoi allemaal,
Afgelopen zaterdag had ik een geweldig haakfeestje. Ik ben er nog steeds beduusd van. Ik was door Lisanne van Draad en praat en Francis van de prachtige wolwinkel Knottenwol in Delft uitgenodigd voor een haakparty / garenproeverij. Ik kon van tevoren nog niet helemaal inschatten wat me te wachten stond, maar ik verheugde me al wel erg op om andere bloggers / instagrammers te ontmoeten. En inderdaad..... wat een gezellige groep inspirerende vrouwen! We hebben dan ook honderduit gekletst en gelachen.



Maar buiten dat was het om meerdere redenen een heerlijke tijd. We voelden ons allemaal in yarnheaven, zoals 1 van de dames zo mooi uitdrukte. De meest prachtige garens van Lana Grossa lagen op tafel en we mochten alles uitproberen. Het was een heerlijke chaos op tafel:


Zo ook dit prachtige garen: Lala Berlin Hairy, dat we al snel omdoopten tot 'harige Harry'. Ik vind het zelf nog lastig om er mee te haken, breien gaat waarschijnlijk makkelijk. Maar het kan wel degelijk. Kijk maar eens op het blog van Sascha, waar ze het patroon van een gave col deelt en tips geeft voor het werken met dit heerlijk zachte garen.


Zelf ging ik aan de slag met Elastico, dat bestaat uit 96% katoen en ook al zo heerlijk zacht voelt. Ik heb even getwijfeld over het patroon dat ik zou gaan haken, maar inmiddels ben ik verder gegaan met de bovenste variant van de twee op deze foto.

Ik haakte het patroon al eens eerder met heel dun garen. Ik ben heel benieuwd hoe dit gaat uitpakken. Het eindresultaat laat ik binnenkort graag aan jullie zien! 

En alsof het nog niet genoeg was kregen we na afloop een goed gevulde goodiebag mee naar huis. Daar kan ik wel weer even mee vooruit! Lisanne, Francis en Lana Grossa: bedankt voor deze geweldige dag. Ik heb weer prachtige nieuwe inspiratie opgedaan!

O ja, mocht je nog zin hebben om deel te nemen aan mijn workshop mochila tas haken; je kunt je nog aanmelden via Rits in. We beginnen met het haken van dit leuke etui. Ik kijk ernaar uit!



Fijne week!

Madeleen

Hi everyone,

Last Saturday I had an amazing crochet party organized by Lisanne from Draad en praat and Francis from Knottenwol. I didn't know what to expect, but I certainly was looking forward to meet other bloggers and people from Instagram. And indeed, it was great to meet these nice and inspiring ladies! And beside that, we all felt like we were in 'yarnheaven' as one of the ladies said. The most beautiful and soft yarns of Lana Grossa laid on the table and we were able to taste and try these beautiful yarns.

For example the Lala Berlin Hairy, which we called 'Hairy Harry' :-). Sascha made a beautiful cowl of this soft yarn and shared the pattern on her blog (including tips for working with these hairy yarns).

I started with Elastico yarn. This yarn contains 96% cotton and is very soft as well. I started a project with the same pattern as I used before. I can't wait to see how this will turn out with thicker yarn.

And as if the party wasn't great enough we all received a big shopper filled with beautiful yarn. I still can't believe it!

Lisanne, Francis and Lana Grossa: thank you very much! I got so much new and beautiful inspiration!

I wish you all a great week!

Madeleen


dinsdag 20 oktober 2015

Workshop mochila tas haken

Hoi allemaal,

Weet je nog die leuke Red sunflower tas die ik van de zomer haakte? Op zaterdag 7 november 2015 en 16 januari 2016 geef ik een workshop 'mochila tas haken' in de prachtige winkel 'Rits in' in Zwolle! (www.ritsin.nl)


































Om direct te kunnen oefenenen met de nieuwe techniek beginnen we met het haken van dit leuke etui. Je haakt steeds met 2 kleuren tegelijkertijd, zodat je rustig kunt wennen aan het 'mochila haken'.Enige haakervaring is gewenst.

We maken er een gezellige en leerzame workshop van! Zin om mee te doen? 
Geef je snel op via Rits in Het lijkt me leuk je daar te ontmoeten!

Fijne week!

Madeleen




* This blogpost is in Dutch only, because it's about a workshop in the Netherlands *


vrijdag 16 oktober 2015

En toen.../ and then....

Hoi allemaal,

Afgelopen weken merkte ik hoe vervelend ik het vind als ik een poosje niet kan haken. Ik had last van een pijnlijke pols en haken leek me niet de beste activiteit daarbij. Maar ineens niet meer haken voelde vreemd voor mij. Wat doe je dan in de rustige momentjes? Gelukkig sport ik 2 avonden in de week en zijn de weken vaak zo vol dat het woord vervelen niet in mijn woordenboek voorkomt. En boeken lezen vind ik ook altijd heerlijk. En het grootste voordeel was: ik heb afgelopen weken genoeg tijd gehad om heel veel nieuwe ideeën te bedenken voor mijn blog, nieuwe patronen en wie wat wat nog meer...

Gelukkig heeft de rust geholpen en ben ik weer gestart met haken. In mijn vorige blogpost vertelde ik al over een tas met een ruitjeskabelpatroon. Ik ben weliswaar vier keer opnieuw begonnen voordat het patroon naar mijn zin was, maar het is zo leuk om te maken!


En dan niet te vergeten de winnaar van een Madebyleen patroon. Ik hoefde geen ingewikkelde lootjesconstructie te bedenken. Er was een hele leuke reactie van Annet Pongers. Gefeliciteerd Annet, het patroon komt naar je toe!

Fijn weekend,

Madeleen

Last few weeks I haven't crochet a lot because of a painful wrist. I really missed it. What was I supposed to do on free moments? Fortunately, I go out exercising two times a week and I love reading books. And most weeks are so busy, I haven't time to get bored. The extra time got me thinking about new ideas for my blog, patterns and maybe more? 

In the meantime my wrist isn't painful anymore and I've started crocheting again. You may have seen my last blogpost in which I told you about a bag with a diamond shaped cable pattern. I had to start over again four times, but now I've figured out the pattern it's so much fun!

Of course, today I would announce the winner of a Madebyleen pattern. I didn't have to think about drawing lots, Annet Pongers left a very nice comment. Congratulations Annet, I'll send you the pattern soon!

Madeleen





dinsdag 13 oktober 2015

Ontwerp je eigen haakpatronen, deel 2 Inspiratie / Design your own crochet patterns Inspiration, part 2

Inspiratie / Inspiration




(English below)

Waar je je inspiratie vandaan haalt, is natuurlijk heel persoonlijk. Zie deze blogpost daarom vooral als een verzameling tips waar je aan zou kunnen denken, maar uiteraard zijn er nog legio andere inspiratiebronnen. Voor mij persoonlijk zijn het vaak meerdere inspiratiebronnen die ineens samenkomen als een nieuw idee in mijn hoofd. Zo heb ik ooit deze patchwork deken ontworpen die geïnspireerd is op een doodle tekenpatroon, maar ook op alle prachtige kleurrijke granny square dekens die ik langs zag komen op Pinterest, Instagram, etc.


Op dit moment ben ik bezig met een ontwerp voor een tas, waarbij ik de ruitjestrend die je overal terugziet, vertaald heb naar een kabelpatroon. Maar uiteraard werkt dit proces van inspiratie voor iedereen weer heel anders.

Mogelijk inspiratiebronnen zijn:

  • natuur: de kleuren en vormen uit de natuur zijn prachtig en vormen een geweldig rijke inspiratiebron.
  • winkels: niet alleen gehaakte items, maar alle kleuren, vormen, designs, patronen e.d. die je in winkels tegenkomt zouden je kunnen inspireren. Zo ben ik bijvoorbeeld gek op designs op kadopapier, notitieblokken e.d.
  • huidige mode: zowel qua kleurkeuze als stijl
  • musea: schilderijen, handwerkkunst, kleuren, etc.
  • tijdschriften: er zijn veel creatieve tijdschriften op de markt met een keur aan handgemaakte items. Daarnaast ben ik zelf dol op mode- en woontijdschriften om op nieuwe ideeën te komen.
  • haakboeken: zelf vind ik het heerlijk om een collectie haakboeken te hebben om in te bladeren. Zo zie je goed hoe bepaalde steken, patronen, kleuren en garens uitvallen en kun je beoordelen wat geschikt is voor jouw project. Ik vind het overigens ook erg leerzaam af en toe een bestaand patroon te volgen en te maken. Zo leer je goed hoe patronen worden opgebouwd en dat er vaak meerdere mogelijkheden zijn. Ook ontdek ik hierdoor soms weer nieuwe handigheidjes die het makkelijker maken om je eigen patroon te maken.
  • Internet: de inspiratie op Internet is eindeloos. Prachtige blogs, facebookgroepen, sites met (gratis) patronen, Etsy, Ravelry, Instagram, Pinterest etc. Ik vermoed dat de meeste lezers van mijn blog wel bekend zijn met deze bronnen en dat verdere uitleg hiervan niet nodig is. Mocht dat voor jou nu niet het geval zijn, laat het me weten. Dan breid ik dit stukje uit met verdere informatie en tips per internetbron.
Zoals gezegd: dit is nog maar een fractie van alle mogelijke inspiratiebronnen. Ga vooral zelf op zoek. En als je jouw ervaring wilt delen is dat ook zeer welkom!

groetjes,

Madeleen

Getting inspiration of course is a very personal thing. Therefore this blogpost can be seen as a tiplist, which is not intended to be exhaustive. For me, often several sources of inspiration come together into a new idea. I designed for example this patchwork blanket in which I combined a doodle drawing pattern and all the beautiful granny square blankets I saw on Pinterest and Instagram. At this moment I'm working on a new bag design in which I've translated the harlequin shape into a cable design. Of course this process is different for everyone.

Possible sources of inspiration:
  • nature: the colors and shapes in nature are beautiful: a perfect and rich source of inspiration.
  • stores: not only crochet items, but every color, pattern, design could inspire you. (for example: I love the designs on wrapping paper and notebooks).
  • fashion: for color choices as well as style
  • museum: paintings, needle art works, colors etc.
  • magazines: there are a lot of craft magazines with handmade items. Beside that I'm really fond of fashion and home and design magazines to gather new ideas.
  • crochet books: I love my collection of crochet books to flip through the pages. This way I'm able to see the effect of different stitches, patterns, colors and yarn. Which helps me to assess the right choices for my own patterns. I also think it's very interesting to make an excisting crochet pattern now and then. This way you'll learn how designs are constructed and the different possibilities for constructions.
  • Internet: Inspiration on the internet is endless. Amazing blogs, facebook communities, sites with lots of (free) patterns, Etsy, Ravelry, Pinterest, Instagram, etc. I suspect that most of my blogreaders know the possibilities of the internet very well, so I won't explain all the different possibilities. But you can always contact me if you would like to know more about it. 
Of course, this is only a fraction of all the possible inspiration sources. Please look for your own sources as well! It would be great if you would like to share your experiences.

Madeleen

vrijdag 9 oktober 2015

winactie / giveaway Madebyleen

English below

Hoi allemaal,

Het is voor mij een bijzonder jaar. In januari opende ik mijn Etsy shop, in juni was ik 12,5 jaar getrouwd en vorige week werd ik 40 jaar. Een mooi moment voor een winactie!
Je kunt een PDF-patroon naar keuze uit mijn Etsyshop winnen. Laat in een reactie achter welk patroon jij zou kiezen en waarom. Dit kan tot en met woensdag 14 oktober 2015. Op donderdag 15 oktober kies ik uit alle reacties de winnaar.

Veel succes!

Madeleen


2015 is a special year for me. In January I opened my Etsy shop with crochet patterns, in June I celebtrated our 12,5 wedding anniversary and last week my 40th birthday. A perfect moment for a Madebyleen giveaway!
The winner can choose a PDF-pattern from my Etsyshop. Please leave a comment on this post and tell me which pattern you'd choose and why. This giveaway ends Wednesday october 14 2015 and I'll pick a winner on Thursday October 15 2015. I wish you all good luck!

Madeleen

donderdag 8 oktober 2015

Ontwerp je eigen haakpatronen, deel 1 benodigdheden/ Designing your own crochet patterns tools, part 1

English below

Ontwerp je eigen haakpatronen: benodigdheden

In dit eerste deel van de blogserie 'ontwerp je eigen haakpatronen' laat ik graag zien, welke materialen ik handig vind tijdens het ontwerpen van haakpatronen.

Natuurlijk heb je de standaardbenodigdheden voor het haken nodig, zoals haaknaald, garen, stopnaald, centimeter, steekmarkeerders, en schaar. Maar daarnaast vind ik nog een aantal items erg handig:
- een bloknoot of haakdagboek: bij het maken van mijn eigen patronen, maak ik continu aantekeningen. Bijvoorbeeld om het tweede deel van het patroon op dezelfde wijze te kunnen maken als het eerste deel (bijvoorbeeld voor een voor- en achterkant van een tas) of goed aan te kunnen laten sluiten op het eerste deel. Maar daarnaast maak ik de aantekeningen ook, omdat ik het patroon graag vast wil leggen. Vaak schrijf ik het in een later stadium uitgebreid uit voor verkoop op Etsy of om te kunnen delen op mijn blog. Het kan ook heel interessant zijn om je patroon een tweede keer te gebruiken met een heel andere kleurstelling.
- Een aantal haakboeken met verschillende haaksteken / sierranden: Ik vind het ter inspiratie erg handig om een aantal haakboeken te hebben waarin verschillende haaksteken of sierranden beschreven worden. Zeker als je net begint met haken, is dit een handig hulpmiddel / naslagwerk. Als je je patronen wilt verkopen / delen, houd dan rekening met het copyright van de schrijver (op heel bekende haaksteken na). Zelf gebruik ik de boeken vooral om een idee te krijgen van de uitstraling van verschillende technieken.
- Tekenprogramma op de computer om je haakdiagrammen te kunnen tekenen (indien gewenst). Ik gebruik hiervoor Inkscape (een gratis open source programma dat vergelijkbaar is met Adobe Illustrator).  Daarnaast bestaat er een speciaal softwareprogramma 'Stitch works software'. Tot voor kort was dit een betaald programma, maar ook dit is een gratis open source programma geworden. Ik heb hier geen ervaring mee.
- Ruitjespapier: bijvoorbeeld om tapestry patronen of filetpatronen te kunnen tekenen. Als het een groot patroon is, doe ik dit ook wel in Excel.
- Kleurpotloden: om het effect van verschillende kleurencombinaties uit te kunnen proberen.
Ik ben vast nog heel veel vergeten. Mocht je aanvullingen hebben, laat het me weten dan zet ik het erbij!

Volgende keer meer over het onderwerp 'Inspiratie'!

Fijne week,

Madeleen





In this first part I like to show you the tools I like to use when I'm designing my own patterns.

Of course you'll need the standard crochet equipment like a crochet hook, yarn, needle, stitchmarkers, scissors and measuring tapes. Besides that I like to use the following supplies:

- notebook or crochet diary: when I'm designing, I'm constantly making notes. For example to make sure I can make another identical side of the pattern (for example back and front site of a bag) or to make sure another part of the pattern can be joined easily. On the other hand I'd like to write down the patterns so I can share them on my blog or sell them on Etsy. And I also think it's very interesting to use your own pattern for the second time and use completely other colors! It always suprise me!
- A few crochetbooks with different crochet stitches / borders. I use these books for inspiration. Especially when you start desiging your first pieces it can be used as reference. Please take the copyright of the author of the book into account if you're going to share the pattern. I like to use these books to get an idea of the look of different techniques.
- A drawing editor on your computer to draw your crochet charts (if desired). I'm using Inkscape (a free open source software programm, comparable to Adobe Illustrator). There's also specific crochet software called 'Stitch works software'. This recently became a free open source software programm too. 
- squared paper: for example to draw tapestry or filet patterns. If the pattern gets too big, I use Excel.
- Colored pencils: to try out the effect of different combinations of colors.

I probably forgot a lot of supplies. Please feel free to make additions!

Next time more about  'inspiration'!

Have a nice week,

Madeleen

dinsdag 29 september 2015

Zelf haakpatronen, introductie / designing your own patterns, introduction





(English below)

Hoi allemaal,

Toen ik net begon met het zelf ontwerpen van haakpatronen was ik op zoek naar informatie hierover. Al snel kwam ik erachter dat hier vrij weinig informatie over te vinden is. Het was vooral een kwestie van gewoon maar beginnen.

Tijdens mijn eerste stapjes op het ontwerp gebied ben ik ook begonnen met het opschrijven van mijn eigen tips en leerervaringen. Vooral omdat ik merkte dat het lang niet zo moeilijk was als ik vooraf gedacht had. Inmiddels denk ik dat iedereen met een beetje haakervaring zelf kan gaan ontwerpen.Om die drempel nu iets kleiner te maken, leek het me leuk om een soort reeks met blogs te maken met allerlei praktische tips en een stappenplan voor het zelf ontwerpen. En dat zijn dan natuurlijk alleen nog mijn eigen tips; er zijn ongetwijfeld mensen die nog veel meer en betere tips hebben. Daarom zou het nog mooier zijn als jullie deze tips willen aanvullen met jullie ervaringen. Dan kunnen we de info steeds rijker maken. Helpen jullie mee?

Om de reeks af te trappen begin ik graag met het vertellen waar mijn eigen enthousiasme vandaan komt. Als kind heb ik wel eens gehaakt, maar verder dan een klein lapje ben ik niet gekomen. Ik knutselde en handwerkte wel eens, maar niet bijster veel. Veel liever ging ik sporten, piano spelen en boeken lezen. Eigenlijk ontdekte ik het haken een aantal jaar geleden bij toeval. Mijn dochter kreeg voor haar verjaardag een handwerkboek en wilde beginnen met haken. Om haar dat te leren, moest ik het natuurlijk eerst mezelf leren. Na dat kleine eerste project was ik direct gegrepen door het haakvirus en ben ik niet meer gestopt.

Het eerste jaar heb ik heel veel verschillende projecten gehaakt. Vol bewondering keek ik naar degenen die zelf hun patronen bedachten. Wat zou het toch gaaf zijn om dit zelf ook te kunnen. Zo'n proces van inspiratie, uitdenken en het uiteindelijk maken leek me heerlijk. Ik dacht alleen dat ik dat niet zou kunnen. Maar het bleef me fascineren en na wat aanmoediging van diverse mensen ben ik er toch maar eens mee begonnen. Ik startte met het maken van een fantasiedeken met allerlei restjes katoen. Ter inspiratie gebruikte ik een haakstekenboek, pinterest en google. Zolang je er maar voor zorgt dat je aantal steken per toer ongeveer gelijk blijft, kan er weinig mee mis gaan. Heerlijk vond ik het om steeds zelf te bedenken wat ik de volgende toer zou gaan doen. Dit smaakte naar meer!

Hebben jullie ook al eens iets zelf bedacht om te haken, of haak je liever volgens een bestaand patroon?

Volgende week deel 1 waarin ik handige hulpmiddelen beschrijf bij het zelf ontwerpen van je haakprojecten. Graag tot dan!

Madeleen


Hi everyone,

When I just started designing crochet patterns I was looking for some information about designing patterns. But unfortunately there's very little information available about this subject. So I just started by doing and learning. When I was taking my first steps in designing patterns I also started to write down my own tips and experiences. I learned that designing isn't as difficult as I thought it was. In fact, I think everyone with some crochet experience could learn it.

To make it a little easier for you to design patterns, I thought it would be fun to make a serie of blogs with tips and an action plan to design your own patterns. Of course these are only my own tips; I think a lot of people have more and better tips. That's why it would be even better if you would add your tips! I would be very grateful if you could help me!!

In my childhood I didn't spend a lot of time doing needlework. It were sports, reading books and playing the piano that kept me busy. I recently discovered the joy of crochet by chance when I gave my daughter a needlework book as a birthday present. The first project she wanted to make was a little crochet owl. Before I could learn her how to crochet, I had to learn it myself. That was the start of my passion for crochet.

The first year I've crocheted a lot of different projects. I've always admired the women (and men) that designed these lovely projects by their own. Wouldn't it be fantastic to make whatever you want? It's such a creative process: inspiration, think how to make it, crocheting.... the result. With a little bit of encouragement from some people I started my first project: a fantasy blanket with leftovers. I used Pinterest and a crochet stitches book as a source of inspiration. As long as you keep the same amount of stitches in every row; almost nothing can go wrong. And indeed, I loved thinking of every new row, color and stitch. That was my first design and more followed soon after that. 

Have you designed something yourself? Or do you prefer working with excisting designs? Next week part 1, in which I describe some of the tools that are very useful when you would like to make your own patterns!

Madeleen 

dinsdag 15 september 2015

Patroon Mandje haken met mooi kleurverloop / crochet basket with nice color effect

English below
Tijdens een bezoek aan Loods 5 zag ik allemaal van die leuke gehaakte mandjes. Super leuk, maar als haakverslaafde kan ik natuurlijk niet zo'n mandje kopen ;-) Daarom ging ik fijn zelf aan de slag, met als bijkomend voordeel dat ik nu natuurlijk helemaal kon maken wat ik zelf wilde! Doordat ik dubbel garen heb gebruikt en bij de kleurwissels steeds maar 1 draad wissel krijg je dit leuke kleurverloop.

Het leek me leuk om het patroon te delen op mijn blog. Kunnen jullie ook je eigen hippe mandje maken. Helaas ben ik vergeten stap voor stap foto's te maken tijdens het haken (zoals ik altijd doe voor mijn kooppatronen), maar ik zal mijn best doen het zo duidelijk mogelijk te omschrijven ;-)







Ik heb gebruik gemaakt van 6 kleuren katoen van Catania en ByClaire 1. Het waren restjes garen, dus helaas heb ik de kleurnummers niet meer. Maar als je kiest voor kleuren die steeds dicht bij elkaar liggen, dan krijg je het mooie effect.

Tip: op mijn pagina met tutorial video's vind je diverse tutorials van haaksteken.

Haaknaald 4,0 mm.
Afmeting: circa 10 cm hoog en een diameter van circa 13,5 cm.

Start met een dubbele draad lichtgrijs (ik had maar één bol lichtgrijs, dus ik heb zowel het begin als het uiteinde van de bol gebruikt om te haken. Het uiteinde haal je uit het binnenste van de bol. Ik maak met beide handen de openingen aan beide kanten van de bol wat wijder en bekijk dan waar ik het makkelijkste een plukje garen uit de bol kan trekken. Meestal vind je in dit plukje garen het uiteinde wel). Start met 2 lossen

Toer 1:
8 vasten in de 2e losse vanaf de naald

Toer 2:
2 vasten in iedere vaste (16 steken). Haak in spiraalvorm en sluit dus niet iedere toer met een halve vaste. Gebruik een steekmarkeerder om de eerste steek van de toer aan te duiden.

Toer 3:
Haak 8 keer: * vaste in 1e vaste, 2 v in de tweede v * (24 steken).

Toer 4:
Haak 8 keer: * v in 1e en 2e v, 2 v in de derde v * ( 32 steken)

Toer 5:
v in 1e v, 2 v in de 2e v,  * v in de volgende 3 v, 2 v in de vierde v *. Herhaal *-* tot het einde van de toer waarbij je eindigt met 2 v. (40 steken)

Toer 6:
* v in de 1e vier v, 2 v in de vijfde v *. Herhaal *-* (48 steken)

Toer 7:
v in de eerste 2 v, 2 v in de 3e v, * v in de volgende 5 v, 2 v in de 6e v *
Herhaal *-* tot het einde van de toer waarbij je eindigt met 3 v. (56 steken)

Toer 8:
* v in de 1e 6 v, 2 v in de 7e v *. Herhaal *-* (64 steken)

Toer 9:
v in de eerste 3 v, 2 v in de 4e v, * v in de volgende 7 v, 2 v in de 8e v *. Herhaal *-* tot het einde van de toer waarbij je eindigt met 4 v (72 steken)

Toer 10:
* v in de 1e 8 v, 2 v in de 9e v * Herhaal *-* (80 steken)

Toer 11:
v in de eerste 4 v, 2 v in de 5e v, * v in de volgende 9 v, 2 v in de 10e v *. Herhaal *-* waarbij je eindigt met 5 v. (88 steken)
Je bodem is nu af. Vanaf nu meerder je geen steken meer en houd je hetzelfde aantal steken.

Toer 12: Ga verder met de dubbele lichtgrijze draad: v in iedere v. Haak deze toer alleen in de achterste lus van de v.

Toer 13: Vanaf nu haak je weer in beide lussen van de steek. V in iedere v. Bij de laatste steek van de toer maak je de laatste doorhaling van de vaste met een lichtroze en een lichtgrijze draad. De andere lichtgrijze draad knip en hecht je af.

Toer 14: v in iedere v met grijs/lichtroze. De laatste doorhaling van de laatste v doe je met dubbel lichtroze draad. De lichtgrijze draad knip en hecht je af.

Toer 15: v in iedere v met dubbel licht roze De laatste doorhaling van de laatste v doe je met een draad lichtroze en ecru. Eén lichtroze draad knip en hecht je af.

Alle volgende toeren gaan net als toer 14 en 15. Hieronder zie je mijn kleurgebruik in deze toeren:

Toer 16: roze / ecru
Toer 17 t/m toer 20: dubbel ecru
Toer 21: ecru / lichtblauw
Toer 22: dubbel lichtblauw
Toer 23: lichtblauw / aquablauw
Toer 24 t/m 27: dubbel aquablauw
Toer 28: aquablauw / zeegroen
Toer 29: zeegroen

Veel plezier met je mandje!

Madeleen

When I visited the Dutch store 'Loods 5' I saw lovely crocheted baskets. Of course I couldn't buy one, but I had to make one myself. I used two strands of yarn and when changing colors I only changed 1 strand. This way you'll get the nice coloreffect.

I thought it would be nice to share the pattern on my blog. This way you're able to make your own basket. Unfortunately I forgot to make step by step pictures (as I usually do for my patterns on Etsy and Ravelry), but I'll try to do my best to describe it as clear as possible ;-)

I used 6 colors of Catania and ByClaire 1 cotton. These were left-overs, so I don't know the colornumbers. But by choosing colors who lie next to each other on the color wheel you'll get this nice effect.


Tip: on my page with tutorial video's you'll find tutorials of crochet stitches.

Hooksize 4.0 mm / G
Measurements: Height circa 10 cm / 4", diameter 13.5 cm / 5.4"

Start with two strands of light grey yarn (I only had one ball of light grey, so I used the beginning and the ending of the ball. The ending can be found in the center of the ball.) 

Start with 2 chain stitches

Row 1:
8 sc in the 2nd chain from the hook

Row 2:
2 sc in every sc (16 stitches). The basket is hooked in spirals, so don't join rows with a slip stitch. You could use a stitch marker to mark the first stitch of a row.

Row 3:
8 times: * sc in first sc, 2 sc in second sc * (24 stitches)

Row 4:
8 times: * sc in 1st and 2nd sc, 2 sc in the 3rd sc * (32 stitches)

Row 5:
sc in the first sc, 2 sc in the 2nd sc, * sc in the next 3 sc, 2 sc in the 4th sc * Repeat *-* untill the end of the row in which you end with 2 sc (40 stitches)

Row 6:
* sc in the first 4 sc, 2 sc in the 5th sc *. Repeat *-* (48 stitches)

Row 7:
sc in the first 2 sc, 2 sc in the 3rd sc, * sc in the next 5 sc, 2 sc in the 6th sc *. Repeat *-* and end with 3 sc (56 stitches)

Row 8:
* sc in the first 6 sc, 2 sc in the 7th sc * Repeat *-* (64 stitches)

Row 9:
sc in the first 3 sc, 2 sc in the 4th sc, * sc in the next 7 sc, 2 sc in the 8th sc * Repeat *-* and end with 4 sc (72 stitches)

Row 10:
* sc in the first 8 sc, 2 sc in the 9th sc * Repeat *-* (80 stitches)

Row 11:
sc in the first 4 sc, 2 sc in the 5th sc, * sc in the next 9 sc, 2 sc in the 10th sc *. Repeat *-* and end with 5 sc (88 stitches). The bottom of the basket has been finished. From now on you don't have to increase stitches anymore. You'll keep 88 stitches in every row.

Row 12: Go on with 2 strands of light grey yarn: sc in every sc in the back loop of the stitch only!

Row 13: sc in every sc in both loops. When you've reached the last stitch of the row, insert the hook in this last stitch  in the previous row, yarn over, hook the yarn and draw the yarn through the stitch, take up the new color (one strand of light pink and one strand of light grey), yarn over, hook it and draw the new colors through the two loops on the hook. Cut off one of the light grey strands and weave in.  

Row 14: sc in every sc with light grey / light pink. Make a colorchange in the last stitch of the row as descriped above so you'll get 2 strands of light pink yarn. Cut off the light grey yarn and weave in.

Row 15:
sc in every sc with 2 strands of light pink. Make a colorchange in the last stitch so you'll get one strand ecru and one strand light pink. Cut off one pink strand and weave in.

Make every following row as row 14 and 15. Use these color in the following rows:

Row 16: pink / ecru
Row 17 - 20: double ecru
Row 21: ecru / light blue
Row 22: double light blue
Row 23: light blue / aqua blue
Row 24 - 27: double aquablue
Row 28: aquablue / seegreen
Row 29: seegreen

Enjoy your basket!!

Madeleen

zondag 6 september 2015

Pattern shawl Blue Lagoon

English below
Hij was al een tijdje af, maar in de zomervakantie had ik weinig tijd om het patroon uit te schrijven. Maar nu is het eindelijk zo ver: het patroon staat online op Etsy en op Ravelry !!!

Ik ben wel een beetje verliefd op de omslagdoek. Ik heb hem deze zomer al veel gedragen. De kleuren zijn lekker fris en de bloemetjes komen zo leuk uit de verf!

Hij is gemaakt van Lana Grossa Aria: een geweven katoen dat erg licht is. Maar dit patroon is erg geschikt om ieder willekeurig garen te kiezen. Zo kun je ook makkelijk een winterse versie maken. Maar een boho-versie met meerdere kleuren lijkt me ook prachtig. Ik ben heel benieuwd wat jullie zouden kiezen!

De motieven worden al hakende met elkaar verbonden. Het patroon is net als de andere patronen zeer uitgebreid omschreven met veel stap voor stap foto's, video tutorials en haakdiagrammen.

Natuurlijk nog wat foto's van de omslagdoek. De laatste is overigens een eerdere versie die ik vorig jaar haakte: deze is nét iets anders!

Fijne week!

Madeleen







I finished this shawl a while ago, but I couldn't find time to write the pattern during the summer holidays. But the pattern is available in my Etsy and Ravelry store right now.

I'm a little bit in love with this shawl. I have worn it a lot this summer. The colors are fresh and the flowers look lovely!

It has been made of Lana Grossa Aria: a woven cottom that's very light. But you could choose every yarn you'll like. But it's also possible to make a winter version by choosing woolen yarn or a bohemian version by using more different colors. I can't wait to see yours!

The pattern includes very detailed step by step pictures, video tutorials en crochet charts.

The pictures of course show the blue lagoon shawl. The last picture shows a different earlier version I made last year!

Have a nice week!

madeleen






dinsdag 1 september 2015

tips bij het haken van kleding / tips and tricks for crocheting your own clothes

English below

Op de één of andere manier fascineert het me: zelf je kleding haken. Zo kun je een kledingstuk maken dat helemaal aan je eigen wensen voldoet. Ooit wil ik graag zelf een kledingstuk ontwerpen, maar zover ben ik nu nog niet ;-) (Alhoewel het topje hieronder wel mijn eigen ontwerp is, maar dan wel ontworpen voor 1 maat!)

Ik heb tot nu toe 5 kledingstukken gehaakt: de 6e is in de maak.


Ik vind het leuk om te zien dat ieder kledingstuk weer op een andere manier is opgebouwd: je haakt van boven naar beneden of andersom, met of zonder taillelijn, uit één stuk of van kleine motieven, etc....




 Het leek me leuk om in deze blogpost te delen wat ik tot nu toe geleerd en ervaren heb bij het haken kleding. Ik besef me dat ik nog veel te leren heb, dus ik hoor natuurlijk ook heel graag jullie tips en tricks!


  1. Natuurlijk is het allerbelangrijkste bij het haken van kleding dat het past! Meet jezelf daarom nauwkeurig en bepaal welke maat je het beste kunt haken. En sla vervolgens vooral het haken van het proeflapje niet over. Dit is echt noodzakelijk om straks inderdaad op de juiste maat uit te komen.
  2. Voor het haken van kleding kun je het best niet een te kleine haaknaald gebruiken. Een grotere haaknaald zorgt ervoor dat je haakwerk straks mooi en soepel valt en niet te stijf wordt.
  3. Om dezelfde reden zou ik ook niet snel kiezen voor dikker garen dan aanbevolen in het patroon. Iets dunner garen gaat meestal wel goed.
  4. Ook na het maken van een proeflapje blijft het belangrijk om steeds je haakwerk te blijven meten. Vooral met mijn eerste twee kledingstukken (zie foto hieronder) ben ik in deze valkuil getrapt. Ik heb zelfs wel eens een heel voorpand uit moeten halen, omdat de maat toch anders uitviel.
  5. Als je eerste toer een toer vasten is, kun je er ook voor kiezen om te starten met opzetvasten (instructievideo's vind je vaak wel op Internet). Een lossenketting is vaak nét iets strakker dan je toeren met vasten waardoor het wat kan gaan trekken. Ook kun je ervoor kiezen de lossenketting met een grotere maat haaknaald te haken.
  6. Tot slot: ik blijf het tot het einde toe spannend vinden of het kledingstuk goed gaat passen en vooral hoe het gaat staan. Ieder lichaam is tenslotte verschillend. Wil je meer zekerheid: dan kun je ervoor kiezen een patroon uit te zoeken met een model waarvan je weet dat het je staat. Maar als je kledingstuk dan af is en het past; dan kun je het ook met extra trots dragen!









Ik ben heel benieuwd: wat zijn jouw ervaringen met het haken van kleding? Heb je nog meer nuttige tips die je met ons wilt delen?

groetjes,

Madeleen

Crocheting your own clothes is something that fascinates me. It gives you the possibility to make exactly what you have in mind. In the future I would like to design my own garment, but first I have to learn a lot more about crocheting clothes;-). (Although 1 item is my own design (in one size only): the sleeveless top)

Untill now I have made 5 garments and I recently started a 6th one. It's inspiring to see how every piece has been made in a different way: little motifs/one piece, from top to bottom or the other way around, with or without waistline, etc.

I thought it would be nice to share in this blogpost the things I've learned about crocheting clothes. I'm aware of the lack of knowledge I still have, so if you would like to share your experiences I would be very grateful!
  1. The first important thing about crocheting clothes is that is fits well! Take your own measurements to determine the right size. And it's absolutely advisable to make a gauge!!!.
  2. Using a hooksize that isn't too small will create a loose and more flexible fabric. 
  3. I also prefer yarn that has the same thickness or is a little bit thinner as used in the pattern because of the same reason.
  4. I found out that's very important to keep measuring your piece now and then. Making my first two garments I had to frog out a lot (even a whole front piece), because the size didn't turn out right.
  5. If the first row of the pattern is a full row of single crochets, you could consider to start with a row of foundation single crochets. A chain followed by a row of single crochets could turn out to be too tight. It's also possible to use a bigger hooksize when you're crocheting the chain.
  6. I continue finding it very exciting whether the piece will fit and suit me or not. Every body is different, so there might be a chance it turns out different from what you've expected. If you're searching for more assurance you could choose a familiar design. But when you've succeeded making your own garment: it's so great to wear and enjoy that piece!
Would you like to share your tips and tricks for making crochet clothes?

Madeleen


dinsdag 25 augustus 2015

Mijn top 5 haakboeken / my top 5 favorite crochet books

(English below)

Ik ben niet alleen heel gek op haken, maar ook op haakboeken. Omdat ik meestal zelf mijn patronen ontwerp, gebruik ik ze vooral ter inspiratie. Alhoewel ik soms de verleiding niet kan weerstaan om zo'n prachtig patroon uit een boek te maken.

Ik heb inmiddels behoorlijk wat haakboeken, wat het maken van een top 5 wel heel moeilijk maakte. Maar hieronder zie je toch mijn top 5 haakboeken (in willekeurige volgorde, anders werd het écht te moeilijk!)



Haken en Kleur van Saskia Laan en Claire Boeter.

Een heerlijk kleurrijk boek met prachtige patronen: omslagdoeken, keukenschort, vliegergordijn, tas etc. De foto's zijn prachtig en alleen daarom is het boek al de moeite waard! Inmiddels zijn er nog twee delen van Haken & Kleur uitgekomen: ook echte aanraders! Zelf maakte ik uit het boek dit schattige sjaaltje, waar ik nog altijd veel plezier van heb.

Puur haken van Maaike van Koert


Ook zo'n prachtig boek met mooie sfeerfoto's. Het kleurgebruik is veel rustiger dan in Haken & Kleur, maar ook weer zo prachtig. Ik heb tot nu toe alleen een doily gehaakt uit dit boek, maar als ik nu eens alle tijd van de wereld zou hebben zou ik zeker ook nog de kabelsjaal, de zomersjaal, de pannenlappen en..... gaan maken!


De haakbijbel van Sarah Hazell


....en natuurlijk alle andere boeken met verzamelingen van verschillende haaksteken. Oneindig veel inspiratie voor ontelbaar veel haaksteken. Ik blader regelmatig in dit soort boeken om weer nieuwe inspiratie op te doen!

Dan heb ik ook nog 2 Engelstalige boeken bij mijn favorieten. Beiden zijn echt een aanvulling op het Nederlandse assortiment.

Connect the shapes, crochet motifs van Edie Eckman


Hierin staan niet alleen verschillende (hele mooie!) motieven, maar worden ook veel tips gegeven hoe je de motieven met elkaar kunt verbinden. Ik heb het boek nog niet zo lang, maar ik denk dat ik het nog vaak uit de kast zal pakken!

Convertible crochet van Doris Chan


Een uniek boek met haakpatronen voor kleding. Met ieder patroon kun je meerdere kanten op. Zo zijn er patronen die je op meerdere manieren kunt dragen; bijvoorbeeld een poncho die je ook als rok kunt dragen. Ook zijn er patronen die je naar eigen voorkeur kunt samenstellen (rok + trui wordt jurk.
Zelf maakte ik een tuniek, die je ook als kort truitje kunt dragen. (de onderste strook kun je er eenvoudig afhalen en weer aanzetten).Een aanrader voor iedereen die kleding wil haken!


Dit waren mijn 5 favoriete haakboeken, maar ik ben ook erg benieuwd naar jouw top 5 (wie weet heb ik nog wel wat gemist!). Wat zijn jouw favorieten?

Madeleen



My top 5 favorite crochet books

Beside my passion for crochet I'm also fond of crochet books. I often design my own patterns, but I love to read crochet books for great inspiration. But sometimes I can't resist to make a beautiful pattern from one of the books ;-) .

Making a selection of all of my crochet books, wasn't that easy. But this is the result (3 Dutch books, 2 English). They're listed in random order (otherwise it would be too difficult).

Haken & Kleur by Saskia Laan en Claire Boeter

This is a lovely colorful book with beautiful designs: shawls, a scarf, a bag, an apron. The pictures are amazing too. A few years ago I made a beautiful little scarf with one of the patterns (pictures above)

Puur haken by Maaike van Koert

Also a beautiful book with wonderful pictures and a great atmosphere. The colors are completely different from the book Haken & Kleur, but also gorgeous! I've only made a doily, but if I had all of the time of the world I would definitely make the cable scarf, the summer shawl, the potholders .... etc.

Haakbijbel (Crochet Stitch dictionary) by Sarah Hazell

.... and all the other books with lots of crochet stitches. Endless inpiration for different crochet stitches. I love to flip through the pages looking for new inspiration.

Connect the shapes, crochet motifs by Edie Eckman

This book doesn't only include beautiful designs of crochet motifs, but also explores a lot of techniques and ways of joining the motifs to each other. I just bought this book a month ago, but I think I'll use this book a lot!

Convertible crochet by Doris Chan

An unique book for those who love to make crochet clothes. Most of the designs give you a variety of possiblities by just changing / adding a few aspects or by wearing it in a different way. Maybe you've seen the tunic I made, which also can be converted into a cropped vest!

These are my favorite crochet books. I can't wait to hear about yours. Would you like to share with us your favorite crochet books?

Madeleen