donderdag 15 november 2018

haken is gezond!

*Sorry, this blogpost is in Dutch only.  *

Soms zit je even wat minder lekker in je vel. Maar wat is het dan fijn als het wel lukt om te haken! Tenminste dat merk ik zelf heel sterk. Ik word er rustiger van en het voelt voor mij enorm fijn om iets te kunnen creëren wat in mijn hoofd zit. Ik geniet zowel van het haken zelf als van het eindresultaat. Regelmatig lees ik dat haken gezond is. Maar waarom is dat eigenlijk? Ik heb me er afgelopen tijd meer in verdiept en het leek me leuk om een soort minisamenvatting van alles wat ik hierover heb gevonden met jullie te delen!

1. Het is rustgevend : je maakt steeds dezelfde beweging. Dat voelt vertrouwd en het werkt daardoor als een soort van meditatie. Het kan hierdoor zelfs helpen bij slaapproblemen!
2. Haken is stress en angstverminderend: Haken werkt als afleiding. Als je aan het haken bent, is je brein met iets anders bezig. Met het haken zelf, met steken tellen of bedenken welke steken/kleuren je zult gebruiken. Het zorgt er daardoor voor dat je niet of minder met negatieve gedachten kunt bezig zijn.
3. Omdat je met kleurtjes werkt kan het als een soort kleurtherapie werken. Rood geeft energie, van geel wordt je vrolijk, groen is rustgevend.... enz.
4. Als je iets af maakt, geeft dat een gevoel van trots. Dat helpt voor je zelfvertrouwen en het zorgt er ook voor dat een gelukshormoon wordt aangemaakt!
5. Haken vermindert de kans op Alzheimer: doordat je nadenkt over nieuwe projecten of omdat je een patroon volgt (soms is dat ook wel wat puzzelen)
6. Haken verbetert de fijne motoriek

Als ik zo dit rijtje bij elkaar zie, vraag ik me af of we hier in Nederland niet meer bekendheid aan moeten geven? Ook veel (nog) niet-haaksters zouden hier waarschijnlijk veel profijt van kunnen hebben, maar hebben er nooit nagedacht over de mogelijkheden en kansen die het biedt. Natuurlijk zijn er ook veel andere hobby's die soortgelijke gezondheidseffecten hebben, maar haken als hobby heeft wel een aantal unieke voordelen. Je hebt er maar heel weinig voor nodig, je kunt het overal mee naar toe nemen, het is niet moeilijk te leren en wat is het heerlijk om fijne wol in je handen te hebben. Ik word er altijd blij van! (vandaar natuurlijk ook de naam van mijn boek Blijhakertjes ;-) )


Ik ben heel benieuwd hoe jij het haken ervaart? Is het voor jou ook rustgevend? Of misschien lig je juist wel wakker omdat je hoofd te vol zit met alle nieuwe plannen / patronen? Of verschilt het ook met wat je haakt? Een trui is natuurlijk heel anders om te haken dan een sjaal....

Wil je meer lezen over dit onderwerp? Op de website van Stitchlinks vind je veel meer informatie over dit onderwerp: de moeite van het bezoeken waard!

Ik wens jullie alvast een fijn en relaxed weekend vol creativiteit toe!

Madeleen
8 opmerkingen:

 1. O Madeleen, wat jij opsomt klopt voor mij allemaal (nou ja, Alzheimer...).
  Als ik thuiskom na een avonddienst en nog vol adrenaline zit, dan kom ik tot rust door het haken van een lekkere granny deken o.i.d.
  De eenvoudige handelingen en het uitzoeken van passende kleurtjes maken mij gewoon gelukkig ;)
  Als ik mezelf een nieuwe techniek heb aangeleerd of een werkstuk afmaak, dan voel ik me trots!
  Dus ja, voor mij voegt het haken veel aan mijn leven toe. Misschien voorkomt het zelfs dat ik een therapeut nodig heb.

  Liefs,

  Jopie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een mooi verhaal! Heerlijk dat het zoveel voor je doet. Een gezegde is geloof ik ook: 'a granny a day, keeps the doctor away'. En ik geloof dat daar zeker een kern van waarheid in zit. Het werkt voor mij ook altijd op veel manieren heel positief. Bedankt voor je leuke reactie!

   Verwijderen
 2. Ik herken mezelf helemaal in jou opsommming. Per project verschillend wat voor gevoel het oplevert trouwens. Nu ben ik bezig met een wagenspanner voor mijn nieuwe neefje. Ik maak het voor het eerst uit mijn hoofd, zonder patroon. En dat geeft een gevoel van trots!
  Tijdens het haken van een deken kan ik lekker wegdromen, bij het haken van een amigurumi ben ik gefocust maar kan ik wel even mijn beslommeringen opzij zetten.
  Ik adviseer iedereen te haken of breien (breien kan ik helaas nog niet maar ik denk dat het effect hetzelfde werkt)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat heerlijk zeg dat het zo goed werkt! Dat verschil per project herken ik ook wel. Soms is het fijn om even gedachteloos te haken en soms is het juist fijn om extra aandacht te kunnen geven aan het project. En wat gaaf dat je iets zonder patroon aan het maken bent. Ik ben heel benieuwd. Ik snap zeker dat dat een extra gevoel van trots geeft! Veel succes en plezier!

   Verwijderen
 3. Wat een leuk blogbericht om te lezen! Heel interessant. Ik haak vaak m`n hoofd leeg, zo heerlijk en idd kleur doet ook veel met m`n emotie! Leuk! Dankjewel! Fijne avond! Liefs, Verie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gaaf hé dat kleuren zoveel doen! Ik kan helemaal blij worden van het werken met geel. En toen ik vorig jaar druk was met de verhuizing was lichtblauw een fijne rustgevende kleur. Bedankt voor je reactie en ook een hele fijne avond!

   Verwijderen
 4. Leuk om te lezen! Heel herkenbaar.
  Breien en haken is mijn yoga, zeg ik altijd.
  Ik mag ook heel graag naaien, maar dat kun je niet eventjes 's avonds op de bank doen. Haken en breien wel. Heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Ilse, helemaal mee eens! Ik vind het ook heel fijn dat ik lui op de bank kan zitten en tegelijkertijd heerlijk met mijn hobby bezig kan zijn. Op en top ontspanning!

   Verwijderen